Rusija – prvi maj

PROVEDITE PRVI MAJ U RUSIJI UZ ARS TOURS

Moskva – glavni grad Rusije i jedan od nekoliko najvažnijih gradova svijeta

Prijestonica je carske i moderne Rusije. Veliki naučni, kulturni, politčki, privredni i turistički centar jednog dijela svijeta jer malo je reći Rusije. Riznica kulture koja čuva blago i drevno naslijeđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod zlatnim i šarenim kupolama za nju karakterističnih pravoslavnih svetinja.

Šta obići, šta posjetiti u Moskvi? To se ne može sve ni nabrojati ni opisati, ono što Vam nudimo u našem programu putovanja nalazi se u sledećem tekstu, ali samo da znate, to nije sve što Vam Moskva pruža. Ona je jos veća, uživo mnogo mnogo ljepša, jednom rijeci, VELIČANSTVENA.

1. Crveni trg

Crveni trg – najpoznatiji simbol ruske prijestonice, najpoznatiji moskovski gradski trg, srce Rusije. Trg odvaja Moskovski kremlj, nekadašnju carsku, a današnju službenu rezidenciju ruskoga predsjednika, od stare istorijske trgovačke četvrti Kitaj-gorod (kineski grad). Crveni trg je, zajedno s Kremljem, 1991. uvršten na Unescov popis svjetske baštine. Dužina cijelog trga iznosi oko 330, a širina oko 70 metara.

2. Moskovski kremlj

Istorijski utvrđeni kompleks u samom centru Moskve, okružen rijekom Moskva, Crvenim trgom i Aleksandrovom baštom. Jedan je od najpoznatijih ruskih citadela i uključuje četiri palate, četiri katedrale, a opasan je Kremaljskim zidom sa Kremaljskim kulama.

Kompleks služi kao zvanična rezidencija Predsjednika Rusije.

3. Hram Hrista Spasitelja

Katedralni saborni hram Hrista Spasitelja (posvećen Hristovom rođenju) je saborna crkva Ruske pravoslavne crkve, nedaleko od Moskovskog Kremlja, na lijevoj obali rijeke Moskve.

Prvobitni hram je podignut u čast pobjede ruskog naroda nad Napoleonom. Na zidovima hrama su bila ispisana imena oficira ruske vojske koji su pali u ratu s Napoleonovom armadom 1812. i drugih neposrednih bitaka protiv Napoleona. Hram je rađen prema projektu arhitekta Konstantina Tona.

4. Boljšoj teatar

Svakako je jedan od simbola i carske ali i moderne Rusije. Sinonim je za vrhunske predstave, prije svega opere i baleta, a balerine poput Maje Pliseckaje, Svetlane Zaharove i mnogih drugih, pronose slavu ovog veličanstvenog pozorišta svijetom. Ovo pozorište preživjelo je mnoge teške trenutke, dijeleći sudbinu ruskog naroda, kome je i u najtežim trenucima upravo ono davalo i utjehu i bijeg od sumornog svakodnevnog života. Boljšoj je i danas za Ruse, ali i za mnogobrojne posjetioce iz svijeta, više od pozorišta, on je doživljaj koji se pamti čitavog života. Boljšoj teatar sija punim sjajem.

5. Sergijev Posad

Sergijev Posad nalazi se na 70 kilometara od Moskve i smatra se jednim od najljepših gradova Rusije. Ovo mjesto je čuveno prije svega po Trojice-Sergijevoj Lavi, koja je Sergijevom Posadu darovala zvanje prijestonice Ruskog Pravoslavlja. Postoji skoro 7 vijekova, tokom kojih se na njegovoj teritoriji dešavalo dosta zanimljivih događaja. Prošlost Sergijevog Posada vezana je za Trojice-Sergijevu Lavru, najveći ruski pravoslavni manastir.

6. Muzej Panorama „Borodinske bitke“

Čuvena Borodinska bitka se odigrala nadomak Moskve i predstavlja prekretnicu, zapravo slom Napoleonove vojske u pohodu na Rusiju. Panorama je jedna velika kružna slika visoka 15 a dugačka 115 metara, tvorac platna je Ruski slikar Franc Aleksejevč Rubo. Cijeli muzej djeluje zaista impresivno, a kada se popnemo na vidikovac u čoveku zastaje dah! Imate utisak kao da se zaista nalazite usred bitke……

SANKT PETESBURG, drugi po veličini grad u Rusiji, posle Moskve zbog mnogo rijeka, kanala i mostova poznat je kao Venecija sjevera. Nalazi se na ušću rijeke Neve i na ostrvima njene delte i prostire se na obali Finskog zaliva i Baltičkog mora. Jedan je od najvažnijih kulturnih, naučnih i industrijskih gradova u kojem se nalazi nekoliko stotina muzeja i izložbenih dvorana.

1. Peterhof – 1 slika

Ljetnja rezidencija ruskih careva, nastala po nacrtima samog Petra Velikog početkom 18 vijeka, po raskoši, ljepoti i zlatom optočenim statuama daleko premašuje sjaj bilo koje druge palate na svijetu. Peterhof je ne samo simbol luksuza, već i ruskog osvajanja i izlaza na Baltičko more, a njegovi parkovi i dvorci, iako građeni po ugledu na francuski Versaj, daleko premašuju ljepotu dvorca francuskih kraljeva i danas se nalaze na listi svjetske baštine Uneska.

2. Muzej Ermitaž

Najraskošniji muzej na svijetu:

Državni muzej Ermitaž: jedan od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svijetu.

Muzej je osnovan 1764. godine, kada je Katarina Velika kupila zbirku od 255 slika iz Berlina. Danas, Ermitaž prikazuje raznoliku paletu umjetnosti i artefakata iz svih krajeva svijeta i iz cijele istorije – od drevnog Egipta, pa sve do početka 20. vijeka u Evropi.

3. Carsko selo (Puškin)

Nastalo je u 18. vijeku u okolici Sankt Peterburga. U njemu se nalazila raskošna ljetna rezidencija vladara oko koje se formiralo naselje. Dvorac je prvo bio izgrađen za vrijeme carice Elizavete, kćeri Petra Velikog, a kasnije je pretvoren u ljetnu rezidenciju carice Katarine.  Raskoš palače, pozlaćena ogledala, čuvena Jantarna soba gdje su zidovi obloženi jantarom ostavit će vas bez daha.

4. Katarinin dvorac

Ovaj dvorac je poznat još i pod nazivom Carsko selo, Tsarskoye Selo. Veličanstveni kompleks prepun je parkova, gostinjskih kuća i plavo zlatnih palata. Posjetioci obično ostaju bez daha kada vide kako su nekada ruske carske porodice živjele. Svaki dio ovog kompleksa odiše luksuzom.

5. Petropavlovska tvrđava

Tvrđava iz ranog 18. vijeka, oko koje je izrastao istorijski centar grada Sankt Peterburga. Danas se ova tvrđava na ostrvu u reci Nevi pre svega koristi kao prostor za izložbe i muzeje, kao park i turistička atrakcija. Ova tvrđava je jedan od spomenika Sankt Peterburga pod zaštitom UNESCO-A .

PROVEDITE PRVI MAJ U RUSIJI UZ ARS TOURS

 

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *